понеділок, 13 травня 2024 г.

Звинувачення Резнікова у корупції було російською ІПСО з масштабним використанням ботів у TikTok, - розслідування

Звинувачення Резнікова у корупції було російською ІПСО з масштабним використанням ботів у TikTok, - розслідування

Розслідування Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень (DFRLab) при Атлантичній раді спільно з проєктом BBC Verify виявило таємну операцію російського впливу, спрямовану на звинувачення ексміністра оборони України Олексія Резнікова та українського уряду в корупції. Встановлено майже 13 тисяч ботів у TikTok, які генерували фейки про корупцію серед українських урядовців.

Про це, як передає KВ, йдеться у повідомленні “Голосу Америки”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що кампанія передбачала публікацію відео принаймні сімома мовами зі звинуваченнями Резнікова у купівлі розкішних особняків і автомобілів, натякаючи, що він і український уряд загалом отримували прибуток від війни. Компанія TikTok описала це як найбільшу інформаційну операцію, коли-небудь виявлену на платформі, і вважає її російською таємною операцією.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також DFRLab розпочала розслідування з підозрілої активності в іншій соціальній мережі – Х (колишня Twitter). У липні тут одна за одною з'являлися публікації відео з TikTok, націлених на Резнікова.

"Облікові записи, які публікували ці відео, використовували подібні оповіді та шаблони твітів, зокрема, завантажували лише одне відео на новоствореному обліковому записі і використовували аудіо, створене штучним інтелектом. Згодом BBC Verify виявила сотні облікових записів, які застосовували подібну методику", – йдеться в дописі "Голосу Америки".

Повідомляється, що наразі TikTok виявив і видалив понад 12 800 облікових записів, які, за його оцінками, брали участь в операції, залучивши понад 847 000 підписників і, ймовірно, генеруючи сотні мільйонів переглядів.

DFRLab виявила й інші подібні спроби прокремлівських сил, що намагалися перешкодити західній гуманітарній та військовій підтримці України. Зокрема це поширення відео, озвучених голосом, що згенерованим штучним інтелектом. На одному з таких відео стверджувалося, що дочка Резнікова, виконавча директорка ICTV Анастасія Штейнгауз, “придбала віллу в Мадриді через підставну компанію на Кіпрі”.

Зазначається, що кампанія проти Резнікова це не єдиний випадок, коли українських чиновників звинувачують у корупційній купівлі нерухомості.

Зокрема такі кампанії були спрямовані проти президента Володимира Зеленського. А у лютому 2023 року прокремлівські Telegram-канали поширили чутки про те, що донька головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного придбала вілли в Чилі.

Ще частина фейкового контенту була спрямована на те, щоб поширювати фейки, мовляв, Міноборони США "перевело українського головнокомандувача Валерія Залужного до Польщі, щоб він міг координувати військові диверсії від імені США".

Автори дослідження зауважили, що "все більша легкість, з якою зловмисники можуть створювати велику кількість вірусних відео відкриває надто спокусливу можливість для тих, хто має намір поширювати шкідливу інформацію". 

Також, на думку дослідників, цей випадок демонструє, як кампанії, націлені на політичних діячів, починаючись на одних платформах, можуть легко перейти до інших та охопити ще ширшу аудиторію.

Нагадаємо, Олексія Резнікова було призначено міністром оборони у листопаді 2021 року замість Андрія Тарана. Резніков до призначення на посаду міністра оборони очолював міністерство з питань тимчасово окупованих територій. Також свого часу Резніков був заступником голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень. За керівництва Резнікова у Міноборони розгорілося кілька корупційних скандалів, зокрема щодо закупівлі продуктів для ЗСУ за завищеними цінами.

Читайте: Автор статті про закупівлю харчів в Міноборони Юрій Ніколов: “Наша мета – зберегти гроші, бо гроші нам потрібні на закупівлю зброї” та Міністр оборони Олексій Резніков: Шість аргументів про харчування в ЗСУ

Також ексзаступнику міністра оборони України та екскерівнику Департаменту державних закупівель цього відомства було повідомлено про підозру у розкраданні бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів та форми для ЗСУ.

Читайте: Ексзаступнику міністра оборони України та його підлеглому повідомлено про підозру у привласненні понад мільярда гривень, – СБУ

Як інформувала KВ, 4 вересня 2023 року Президент України Володимир Зеленський повідомив, що пропонує парламенту замінити міністра оборони України. Того ж дня міністр оборони Резніков подав до Верховної Ради та Президенту заяву про свою відставку. Новим міністром оборони України було призначено Рустема Умєрова.

Читайте: Рада звільнила Резнікова з посади міністра оборони

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини україни, війна, агресія рф, олексій резніков, корупція, розслідування, валерій залужний, міноборони, фейки, TikTok, спецоперація, іпсо, лабораторія цифрових криміналістичних досліджень

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій