субота, 27 квітня 2024 г.

З торгівлю гуманітаркою під час воєнного стану можна сісти в тюрму на 12 років

З торгівлю гуманітаркою під час воєнного стану можна сісти в тюрму на 12 років

Продаж товарів гуманітарної допомоги під час воєнного стану карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років або на строк від до 7 до 10 років (для посадової особи), або на строк від 10 до 12 років (для організованої групи). В усіх випадках покарання передбачає конфіскацію майна.

Про це KВ стало відомо з закону №2155-ІХ “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги (законопроєкт №7146, який 25 березня прийняла Верховна Рада, а президент Володимир Зеленський підписав 2 квітня).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Законом встановлюється, що використання під час дії воєнного стану гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги у значному розмірі з метою отримання прибутку або власного збагачення карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з конфіскацією майна або без такої.

Ті ж дії, вчинені особою, яка раніше вчинила такий злочин, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням влади чи службового становища, або у великому розмірі, карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Усі вказані вище дії, вчинені організованою групою чи в особливо великому розмірі, — караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Відзначимо, вчора, 7 квітня, прокурори та співробітники Бюро економічної безпеки затримали в.о. мера одного з міст у Львівській області, який торгував гуманітарною допомогою.

Також нагадуємо, що місяць назад набрав чинної сили закон №2117-IX “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство”. Посилено покарання не тільки за привласнення на полі бою майна поранених та вбитих (мародерство), а ще й за використання трагічних обставин, бойових дій для власної наживи: зміни до Кримінального кодексу України торкнулися складу кримінальних правопорушень, передбачених у статтях 185 (крадіжка), 186 (грабіж), 187 (розбій), 189 (вимагання), 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем). Ці злочини доповнилися кваліфікуючою ознакою – скоєння в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Відтепер за вчинення кримінальних правопорушень в умовах воєнного або надзвичайного стану відповідальність:

  • за крадіжку (таємне викрадення чужого майна) – позбавлення волі на строк від 5 до 8 років;

  • за грабіж (відкрите викрадення чужого майна) – на строк від 7 до 10 років;

  • за розбій (напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства) – на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна;

  • за вимагання (вимогу передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці) – на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна; 

  • за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, – позбавлення волі на строк від 5 до 8 років та позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Читайте: СБУ на Київщині затримала 15 мародерів серед місцевого населення та встановила 33 колаборантів з рашистами

Фото: Львівська обласна прокуратура

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини україни, війна росії проти україни, закон, кримінальна відповідальність за торгівлю гуманітарною допомогою, кримінальна відповідальність за мародерство

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій