понеділок, 20 травня 2024 г.

Ціни будматеріалів на ремонті госпіталю ветеранів у Києві завищені в середньому у 2,4 раза - ЗМІ

Ціни будматеріалів на ремонті госпіталю ветеранів у Києві завищені в середньому у 2,4 раза - ЗМІ

Ремонт Київського міського клінічного госпіталю ветеранів знову став центром скандалу. Журналісти з’ясували, що ціни на будматеріали, які були придбані для ремонту завищені в середньому у 2,4 раза. 

Про це KВ стало відомо з публікації видання “Наші гроші”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Ремонт Київського міського клінічного госпіталю ветеранів у Пущі-Водиці вже став скандалом. Столична мерія цього року виділила на ремонти всіх медичних установ Києва 1,8 млрд гривень. Майже половину цієї суми вирішили витратити на один корпус однієї лікарні”, – повідомляє видання. 

Як пише видання, журналісти з’ясували, що ціни на будматеріали, які були придбані для ремонту госпіталю ветеранів у Києві завищені в середньому у 2,4 раза. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Журналісти зазначають, що ремонт госпіталю розпочали минулого року. Перший тендер на ремонт 4-го поверху лікарні був проведений у грудні 2022 року, його ремонт оцінили у 45 млн гривень. Ціни будматеріалів у ньому були плюс-мінус ринкові.

“Однак пізніше хтось відчув, що війна – це можливість. Влітку 2023 року провели тендери ще на мільярд на ремонт ще семи поверхів (з 5 по 11) та фасаду лікарні. При цьому вартість ремонту одного поверху становила вже 71-72 млн гривень, а фасадні роботи оцінили у півмільярда”, – додає видання 

Журналісти підрахували, що з загальної суми підрядів 1,1 млрд гривень на 13 найменувань припадає 462 млн гривень. Із цієї суми 243 млн гривень – це розмір перевищення кошторисних цін над ринковими.

“І це ще не кінець, бо, як ми вже сказали, ми проаналізували лише частину кошторисів. А загалом на будматеріали припадає 629 млн гривень. З урахуванням того, що на найпопулярніших товарах ціни були завищені в середньому у 2,4 раза, можете прикинути самі обсяг маржі. Більше того, як видно з таблиці, ціни ремонту по останніх тендерах на 5-11 поверхи і фасад суттєво вищі навіть від тих, що взимку протендерили на 4 поверх цієї ж лікарні”, – зазначають журналісти. 

Також у кошторисі не вказані подробиці щодо виробника чи якихось якостей алюмінієвих композитних панелей, які будуть використані для облицювання фасадом. Відомо лише, що їх оплатять з розрахунку 5 674 гривні за квадратний метр із ПДВ.

“Відтак ми пошукали у відкритих джерелах найдорожчий товар. В “Епіцентрі” алюмінієві композитні панелі розміром 1,5х2,9 м продають за ціною від 2 464 гривень/шт. до 5 898 гривень/шт. (дзеркальний варіант). Отже, площа однієї панелі дорівнює 4,35 кв. м. А значить ціна варіюється від 566 до 1 356 гривень/кв. м, що принаймні вчетверо дешевше від госпітального кошторису. Крім того, ТОВ “Профіль” пропонує алюмінієві панелі за ціною від 913 гривень/кв. м до 1 185 гривень/кв. м”, – додають “Наші гроші”. 

Крім того, журналісти з’ясували, що легковирівнювальну стяжку Сeresit CN-178 у кошторисі врахували по 32,74-36,04 гривень/кг. Тоді як компанія “Інтербудсервіс” продає її по 21,46 гривень/кг. Також сталеві радіатори з нижнім підключенням 22х500×1200 Romstal (2172 Вт) замовили по 14 912 гривень. Магазини “Ромстал Україна” та “Тепло Опт” пропонують його по 6 008 гривень.

Нагадаємо, Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни уклав чергові угоди на ремонт свого головного корпусу на 576 млн гривень. З урахуванням минулих тендерів по цьому об’єкту, з міського бюджету столиці підрядники отримають загалом більше мільярда гривень, з них половина – це ремонт фасаду з заміною вікон, решта – підряди на ремонт окремих восьми поверхів корпусу. При цьому, деякі особливості закупівель послуг по ремонту змусили журналістів вказати на те, що імовірно на цих закупівлях відбувається розпил столичного бюджету.

Читайте: У Кличка влаштували таємний розпил на ремонті госпіталю ветеранів війни за 1 млрд гривень, – “Наші гроші”  

Мер Києва Віталій Кличко доручив Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА здійснити позапланову перевірку щодо проведення тендеру та заявленої вартості ремонтних робіт у Київському міському клінічному госпіталі ветеранів війни. Це – реакція на публікацію й републікації у ЗМІ стосовно того, що, можливо, деякі особливості закупівель послуг по ремонту госпіталя змусили журналістів запідозрити на цих закупівлях розпил столичного бюджету.

Читайте: Після публікацій ЗМІ Кличко доручив КМДА перевірити можливо завищений кошторис ремонту ветеранського госпіталю  

Фото: відкриті джерела 

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, тендер, ремонт, prozorro, публічні закупівлі, Віталій Кличко, Наші гроші, київський госпіталь ветеранів

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій