вівторок, 30 квітня 2024 г.

Напередодні початку великої війни Росії проти України Максим Микитась вкрав 400 млн гривень на будівництві військових складів - джерело в НАБУ

Напередодні початку великої війни Росії проти України Максим Микитась вкрав 400 млн гривень на будівництві військових складів - джерело в НАБУ

Державне бюро розслідувань (ДБР) передало в Національне антикорупціне бюро (НАБУ) кримінальну справу проти колишнього народного депутата та екс-президента “Укрбуду” Максима Микитася (на фото) щодо витрати грошей на будівництво трьох військових складів на суму понад 400 млн гривень.

Про це KВ стало відомо з публікації порталу “Діло” з посиланням на поінформоване джерело в НАБУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Раніше матеріали у цій справі були і в НАБУ, і в ДБР. Зараз у контексті актуальності військових питань та розтрати держкоштів, виділених на оборону країни, матеріали справ з номерами 62019100000000441 та 42019020420000024 об'єднані в одне провадження.

За словами джерела, є політична воля керівництва оперативно передати його до суду.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, за інформацією видання Bihus.Info, будівництво нових сучасних складів боєприпасів для української армії, розпочате 4 роки тому і яке мало завершитися до кінця 2021 року, провалилося. На місці обіцяних арсеналів зараз лише недобудовані "коробочки", іржава арматура та "утоплений бетон". Долю мільярда гривень, перерахованого Міністерством оборони двом компаніям із корпорації "Укрбуд", наразі з'ясовують у судах.

Нові військові арсенали Міністерство оборони замовило 2018 року – після низки пожеж та вибухів у військових частинах, які спричинили серйозні втрати боєприпасів. Загалом у трьох військових частинах до кінця 2021 року мали побудувати 136 сховищ.

Один підряд на 1,95 млрд гривень отримало ТОВ "БК "Укрбудмонтаж", ще два – на 2,3 млрд гривень – ТОВ "Північно-український будівельний альянс" (“ПУБА”). Перша компанія на той час була записана на дружину нардепа Максима Микитася, другу – на його парламентського помічника Андрія Якусевича, обидві фірми входили до корпорації "Укрбуд".

Близько 100 млн гривень авансів на закупівлю будівельних матеріалів підрядники отримали одразу, ще орієнтовно по 300 млн гривень на кожен об'єкт було перераховано наприкінці 2018 року. Сума співставна з 80% вартості першої черги будівництва, яка передбачала будівництво 35 сховищ. Роботи по першій черзі мають завершитися до кінця 2019 року, а до цього (восени) підрядники мали звітувати за аванси. Вже на початку 2019 року замовник подав до суду обох підрядників. МОУ стверджувало, що будівельники зривають календарний план робіт на всіх об'єктах, тому мають бути оштрафовані.

Міністерство оборони програло суд, а на початку жовтня взагалі припинилося будівництво двох із трьох арсеналів. Це співпало з крахом корпорації "Укрбуд" та активною фазою кримінального провадження за участю топ-менеджменту "Укрбуду” в  корупційній угоді з квартирами Нацгвардії. Пізніше припинилося і будівництво на третьому арсеналі.

У Калинівці, де мав будувати "микитасівський" "Укрбудмонтаж": із 10 запланованих сховищ – одна неповна "коробка" без даху та три фундаменти. У Богданівці, яку мала будувати "ПУБА" Якусевича – з 10 сховищ готова лише одна "коробка" (залізобетонний кокон без внутрішніх мереж) та ще кілька фундаментів із "зачатками" стін.

У Цвітоху (“ПУБА”) замість 15 готових сховищ знайшли 12 "коробок", тобто жодне сховище так і не було закінчено.

Читайте також: Наследие “Укрбуда”: что будет со скандальным ЖК “Голосеевская долина” по ул. Кайсарова, 7/9

Фото: ЦПК

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, новини україни, новини київщини, новини київської області, війна росії проти україни, позиція, набу, укрбуд, ДБР, кримінальне провадження, максим микитась, розкрадання бюджетних коштів, укрбудмонтаж, північно-український будівельний альянс, андрій якусевич, склади боєприпасів

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій