п'ятниця, 10 травня 2024 г.

Фінляндія офіційно стала членом НАТО у 74-ту річницю заснування Північноатлантичного альянсу, Зеленський привітав фінів

Фінляндія офіційно стала членом НАТО у 74-ту річницю заснування Північноатлантичного альянсу, Зеленський привітав фінів

У штаб-квартирі організації Північноатлантичного договору (НОТО) відбулася офіційна церемонія депонування акта про приєднання Фінляндії до НАТО. Ця країна стала тридцять першим членом альянсу, з чим фінів привітав президент України Володимир Зеленський. У цей же день у Брюсселі розпочалося засідання Комісії Україна-НАТО; порядок денний – підтримка України в її протистоянні російській агресії.

Про це KВ стало відомо з офіційних та неофіційних повідомлень.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Фінляндія стала новим членом НАТО сьогодні, 4 квітня 2023 року, після того, як здала на зберігання свій документ про приєднання до Північноатлантичного договору зі Сполученими Штатами в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Союзники по НАТО підписали Протокол про вступ Фінляндії 5 липня 2022 року, після чого всі 30 національних парламентів проголосували за ратифікацію членства країни”, – сказано на офіційному вебсайті НАТО в релізі від 4 квітня 2023 року.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У релізі Організації північноатлантичного договору йдеться, зокрема, про те, що "Вступ до НАТО – це добре для Фінляндії, це добре для північної безпеки і це добре для НАТО в цілому", – слова Генерального секретаря альянсу Йенса Столтенберга. 

Він також зазначив, що вступ Фінляндії показує світові, що президент путін не зміг зачинити двері НАТО, а “замість того, щоб менше НАТО, він досяг протилежного; більше НАТО і наші двері залишаються твердо відкритими".

Читайте: Зеленський: Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку (відео)

“Вітаю Фінляндію і Президента Sauli Niinistö зі вступом до НАТО у 74-ту річницю його заснування. В умовах російської агресії Альянс став єдиною ефективною гарантією безпеки в регіоні.

Розраховуємо, що Вільнюський #NATOSummit наблизить і Україну до нашої євроатлантичної мети”, – принагідно запостив у Фейсбуці президент України Володимир Зеленський

Фінляндія з перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну допомагає Україні військово та фінансово. За даними ЗМІ, допомога від цієї країни сягнула майже мільярда євро грошима, а також неназваними у відкритих джерелах військовими пакетами озброєння.

Тим часом сьогодні ж, 4 квітня, у Брюсселі розпочалося засідання Комісії Україна-НАТО. 

Читайте: Євросоюз офіційно визнав Україну кандидатом на вступ

Організація Північноатлантичного договору (Північноатлантичний альянс або НАТО; англ. North Atlantic Treaty Organization - NATO) – міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 31 держави Північної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949 року. 

А саме, відповідно до статутних документів Альянсу головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи та безпеки країн-членів із використанням політичних і військових засобів. 

До альянсу наразі входять такі країни: Бельгія, Велика Британія, Данія, Канада, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Франція (засновники), а також країни, що приєднались у різні хвилі розширення НАТО – Греція, Туреччина, Німеччина, Іспанія, Польща, Угорщина, Чехія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, Албанія, Хорватія, Чорногорія, Північна Македонія, Фінляндія. 

Читайте: Прем’єр-міністр Фінляндії відвідала Бучу та Ірпінь

Фото: gettyimages

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини україни, володимир зеленський, нато, україна, європейський союз, фінляндія, північноатлантичний альянс, організація північноатлантичного договору

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.