п'ятниця, 19 квітня 2024 г.

Верховная Рада выделила 3 млрд гривен на снятие ЧАЭС с эксплуатации

Верховная Рада выделила 3 млрд гривен на снятие ЧАЭС с эксплуатации

Парламент поддержал во втором чтении проект закона №6624 "О внесении изменений в Общегосударственную программу снятия с эксплуатации Чернобыльской АЭС и преобразовании объекта "Укрытие" в экологически безопасную систему". Документ со второго раза поддержали 229 нардепов. Под эти задачи выделяется 2 963,22 млн гривен до 2020 года. В то же время полностью завершить процесс консервации планируется в 2028 году.

Об этом KV стало известно из сообщения РБК-Украина.

Принятие закона позволяет утвердить единый документ по определению деятельности по снятию с эксплуатации Чернобыльской АЭС и преобразованию объекта "Укрытие" в экологически безопасную систему, а также бюджетное финансирование этой деятельности до 2020 года.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

Предложенная программа определяет основные этапы и необходимые меры по реализации этих задач. С 2015 года начато выполнение мероприятий этапа окончательного закрытия и консервации, которое планируется завершить в 2028 году. Программа содержит меры, которые необходимо выполнить до 2020 года включительно.

Согласно правке в документ ко второму чтению, сумма финансирования работ в соответствии с программой за счет госбюджета ориентировочно составляет 2 963,22 млн гривен.

Ожидается, что принятие этого проекта позволит в 2019-2020 годах выполнить следующие основные мероприятия:

  • начать работы по консервации блоков 1, 2, 3;

  • ввести в эксплуатацию хранилище отработанного ядерного топлива-2 (ХОЯТ-2) и начать работы по перевозке отработанного ядерного топлива из ХОЯТ-1;

  • начать работы по переработке радиоактивных отходов (РАО), накопленных за период эксплуатации ЧАЭС;

  • вывести из эксплуатации водоем-охладитель;

  • завершить демонтаж машинного зала первой очереди ЧАЭС;

  • завершить строительство нового безопасного конфайнмента;

  • выполнить план повышения безопасности ХОЯТ-1;

  • создать условия безопасного хранения поврежденного ядерного топлива;

  • выполнить проектирование новых установок для обращения с РАО и приступить к реализации;

  • разработать программу научно-технического сопровождения и начать ее реализацию.

Закон вступит в силу с 1 января 2019 года.

В апреле этого года парламент поддержал за основу в первом чтении данный законопроект, документ со второго раза поддержали 236 нардепов.

Как сообщала KV, недавно госпредприятие "Центральное предприятие по обращению с радиоактивными отходами" заключило три договора на  строительство "под ключ" инженерно-транспортных сетей хранилища для промежуточного хранения высокоактивных отходов (ЦХОЯТ) в зоне отчуждения. Речь идет об отработанном ядерном топливе украинских АЭС, которое возвращается из РФ после переработки. Общая сумма по трем договорам составила 323,5 млн гривен. Хранилище в Чернобыле должно появиться к концу 2020 года.

Читайте: На строительство хранилища ядерных отходов в Чернобыле потратят более 323 млн гривен

Напомним, в зоне отчуждения завершают строительство первого безопасного конфайнмента над разрушенным блоком №4 Чернобыльской АЭС. Объект может быть введен в эксплуатацию уже осенью 2018 года.

Читайте: На Чернобыльской АЭС построят второй безопасный конфайнмент

Фото: Главред

KиевVласть

Сергей Албул

Теги: новости киевской области, новости киевщины, верховная рада, законопроект, закон, чаэс, цхоят, радиоактивные отходы, хоят-2, объект укрытие, чернобыльская атомная электростанция, хоят-1

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.