п'ятниця, 29 березня 2024 г.

У Києві почалися комунальні війни, - Монтян

Відключення гарячої води у Києві може означати початок війни між комунальною мафією і столичним монополістом ПАТ “Київєнерго”, в якій кияни опиняються заручниками.

Таку думку висловила лідер політичної партії “Спільна дія” адвокат Тетяна Монтян.

“Для представників нової влади є неприйнятним відсутність контролю над компанією, що монополізувала у столиці постачання електроенергії та тепла. Цілком закономірно, що почнеться тиск на її власників з метою перерозподілу грошових потоків, а може, і часток у власності компанії. Те, що Київєнерго вже почало відключати гарячу воду одразу у сотнях домів, а раніше відключала світло по центральних вулицях, може бути відповіддю “Київенерго” на такий тиск”, - говорить Монтян.

“Якщо раніше не дивлячись на борги, головні гравці ринку, а це усілякі столичні КП, “Київенерго” і “Нафтогаз”, якось домовлялися між собою, і кияни продовжували отримувати світло, тепло і газ, то зараз очевидно, що ніхто не розраховує на скільки-небудь довгострокові перспективи, тому і почали діяти жорстко. А страждає від таких “розборок” населення, хоча якраз  воно практично не має заборгованості за комунальні послуги”, - зазначає Монтян.

За її словами, при відсутності критичної заборгованості у населення і одночасно наявності майже мільярда гривень боргу у комунальних підприємств (КП) перед “Київенерго” очевидне, що з боку КП, тобто комунальних ЖЕКів - відбувається шахрайство. “У нас завжди була різниця між тим, скільки сплачує населення за комунальні послуги, і заборгованістю КП, що обслуговують житлові будинки. Наразі, коли в країні міжвладдя, не виключно, що КП, тобто ЖЕКи, яким більшість населення сплачує за комунальні послуги, замість того, щоби направити кошти за призначенням, тобто “Київенерго”, використали їх на свій розсуд”, - сказала Тетяна Монтян. У такій ситуації, стверджую адвокат, юридично “Київенерго” має всі підстави не постачати товар, тобто тепло для підігріву води, за яке не отримує плату.  

 На думку Монтян, погрози відключити весь Київ від гарячої води, що озвучив голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв, мають всі шансі втілитися. “Єдиним виходом для киян, що 100-відсодково сплачують за комунальні послуги, і не хочуть залишитися без комунальних послуг, - це починати негайно створювати ОСББ і позбавлятися ЖЄКів-“прокладок”, які міська влада нав’язала мешканцям багатоповерхівок. Мешканці тих київських будинків, в яких є ЖБК чи ОСББ, і що мають прямі договори з “Київенерго” , не мають проблем з постачанням гарячої води”, - нагадує Тетяна Монтян. 

Тетяна Монтян наголошує, що у тих умовах, що склалися, влада повинна посприяти створенню ОСББ. “Якщо влада дійсно бажає провести якісні зміни у країні, то нехай нарешті проведе через парламент зміни до Цивільного Кодексу України та до закону “Про ОСББ”, чим спростить ухвалення легітимних колективних рішень співвласниками багатоквартирних будинків за прийнятою в усьому цивілізованому світі звичайною демократичною процедурою”, - зазначила вона.

“Врешті решт, на сьогодні, через передачу житлових багатоповерхівок у керування відповідальним громадянам, що самоорганізуються та створюють ОСББ, наші міста отримають шанс виповзти із тієї комунальної ями, в якій країна перебуває вже 23  роки”, - переконана лідер “Спільної дії” Тетяна Монтян.

Теги: осмд, коммуналка, тариф, адвокат, жэк, жск, монтян, осбб, спильна дия

п'ятниця, 29 березня 2024 г.
13:24
За добу втрати ворога зросли на 820 осіб, 56 БПЛА та 5 крилатих ракет, - Генштаб ЗСУ
13:03
На Північному мосту обмежать рух транспорту до 15 червня (схема)
12:42
У столиці судитимуть росіянина, який скоїв розбійний напад на аптеку
12:24
В Україну повернули тіла 121 полеглого оборонця
12:02
У Польщі переговори щодо українського зерна не мали успіху, але Сольський налаштован оптимистично, - ЗМІ
11:44
Руслан Кравченко: Німеччина продовжить допомагати Київщині у процесі відбудови
11:25
Комунальні підприємства Вишневого подарують військовим два авто вартістю 110 тисяч доларів
11:01
29 комунальних медзакладів столиці підключено до Реєстру територіальної громади, - КМДА
10:47
Голосіївська окружна прокуратура через суд вимагає повернути державі приміщення вартістю понад 6,7 млн гривень
10:28
Унаслідок нічної атаки рф пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях, - Шмигаль
10:04
На Київщині внаслідок падіння уламків пошкоджені два приватні будинки, - Руслан Кравченко
09:42
Київ збільшив вартість транспортної карти до 75 гривень з 1 квітня
09:23
Масована атака рф: українські захисники знищили 58 БПЛА та 26 ракет
09:06
На Новопавлівському напрямку в районах пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, Урожайне противник атакував 22 рази, - Генштаб ЗСУ
четвер, 28 березня 2024 г.
20:44
У Гостомелі працюватиме перевізний цифровий флюорограф
20:22
Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень, - Генштаб ЗСУ
Календар подій