Все разделы
Новости
Тексты
Территория разума
Слухи и сплетни
Стиль
Где в Киеве
Территория разума

Чому український борщ ще не став культурною спадщиною людства, визнаною ЮНЕСКО

13 декабря 2017г. 12:02
  • Олексій Дорошенко Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж

Якщо українця або іноземця запитати про найвідомішу українську страву, то частіше за все почуємо “борщ”. Багато країн мають страви, які внесені до культурної спадщини людства ЮНЕСКО, як то вірменський лаваш, грецький салат, неаполітанська піца або грузинське вино.

Україна має 7 найменувань пам’яток: від Софіївського собору до дерев’яних церков на Заході країни. Ще 16 найменувань значаться кандидатами на включення, частина з яких знаходиться в Криму. Усі ці об’єкти потрапили до списку за культурними або природними критеріями. Чим більше країна має пам’яток, занесених до списку ЮНЕСКО, тим більший у неї потенціал для розвитку туризму. Існує й гастрономічний туризм, який набирає поширення в світі. Наша країна стоїть осторонь цього тренду, але колись потрібно починати. Тому Уряду потрібно ухвалювати рішення про подання до ЮНЕСКО цієї страви як культурного надбання людства. В Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури розгляд питання займає 1,5 роки. Сподіваюсь, що Міністерству культури буде достатньо року, щоб підготувати обґрунтування та подати це до 1 лютого 2019 року, коли закінчується термін прийняття заявок на рік. Кожного року держава може подавати до двох об’єктів на номінацію.

Найбільше об’єктів культурної спадщини, за визнанням ЮНЕСКО, в Італії – 53. Але й сусідня Польща встигла включити 15 своїх пам’яток. Україна ж сьогодні має 7.

Борщ відповідає критеріям ЮНЕСКО, оскільки сприяє національному розвитку та говорить про культурну ідентичність суспільства. А чим в Україні можна виміряти рівень життя? Знову ж борщем! Точну відповідь на запитання допоможе дати “індекс борщу”.

Подписывайтесь на новости «КиевVласть»
 

Про високе ми розповіли, беремося тепер за приготування самої страви. До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Беремо 5-літрову каструлю, куди кладемо: свинини – 600гр, картоплі та буряку – по 500гр кожного, капусти – 300гр, моркви та цибулі – по 200гр кожної, томатної пасти – 3 столові ложки, води питної – 3л, лаврового листа, солі й перцю – за смаком, сметани – 250гр.

Починаємо “готувати”... За середньостатистичними цінами, свинина з кісткою коштує 98грн. за кілограм, або 59грн. за 600гр, буряк – 5,6грн. за кілограм, або 2,8грн. за 500гр, картопля – 5,8грн. за кілограм, або 2,9грн. за 500гр, капуста – 4,1грн. за кілограм, або 1,2грн. за 300гр, морква – 6,4грн. за кілограм, або 1,3грн. за 200гр, цибуля – 5,2грн. за кілограм, або 1грн. за 200гр, сметана – 48грн. за кілограм, або 12грн. за 250гр. Ця смачна страва нам обійшлась на 1 грудня в 80,2грн.

Порівняно з 2016 роком морква зросла в ціні на 64%, буряк – на 50%, свинина – на 42%, сметана – на 30%, цибуля – на 19%, картопля – на 18%, капуста – на 14%. Таким чином, борщ за рік подорожчав на 23 грн., або мовою біржових маклерів – “пробив планку” у 40%. Але борщ, приготовлений на початку вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за три місяці він став дешевшим на 4грн. за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.

Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж

KиевVласть


Теги

Медична реформа в Україні: зміни, нововведення, виклики

  16 января 2018г. 15:30
Юлія Добренкова  Генеральний директор страхової компанії "КРОНА"

Думки з приводу смерті безхатченка біля лікарні швидкої допомоги

  15 января 2018г. 11:00
Анатолій Велимовський  Голова Наглядової ради КМКЛ швидкої медичної допомоги

Постреволюционная власть ускоренными темпами возрождает совок

  15 января 2018г. 10:00
Даниил Монин  Соавтор реформ "Свободная экономика", архитектор Oblik-Saas

Скасування у Броварах допорогових закупівель - результат недосконалості системи Prozorro

  12 января 2018г. 16:00
Олександр Резнік  Заступник Броварського міського голови

Киев погряз в коррупции. Мэр в курсе дела? За что боролись?

  12 января 2018г. 15:00
Константин Пионтковский  Политолог

Украинские мигранты в Польше: как избежать проблем и стрессов?

  12 января 2018г. 9:00
Магнус Олби  Директор по маркетингу TransferGo

О перспективах развития медицинского страхования в Украине

  10 января 2018г. 13:45
Юлия Добренкова  Генеральный директор страховой компании "КРОНА"

Думки з приводу розслідування вбивства Ноздровської

  10 января 2018г. 11:30
Ірина Побідаш  Депутат Вишгородської районної ради

2018 року питання ціни на хліб змінить статус із політичного на суто економічне

  5 января 2018г. 13:30
Олексій Дорошенко  Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж

Откуда прилетит бумеранг Кармы

  5 января 2018г. 13:05
Михаил Подоляк  Политконсультант

Про “рехформы” Кличко

  4 января 2018г. 20:20
Алексей Кучеренко  Глава правления ВОО "Союз собственников жилья Украины"

Об убийстве Ноздровской - цинично, но по сути

  4 января 2018г. 19:55
Иван Ступак  Депутат Киевоблсовета

У 2018-му ціни на харчі в Україні переживуть кілька значних штормів

  4 января 2018г. 14:15
Олексій Дорошенко  Генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж

Поліцейські на дорогах: як відстояти свої права?

  3 января 2018г. 16:15
Станіслав Куценко  Експерт-юрист, начальник Головного територіального управління юстиції у м. Києві

Як Забір`я намагались “продати"

  29 декабря 2017г. 10:45
Роман Титикало  Адвокат, керуючий адвокатського бюро "Титикало та партнери", депутат Київської обласної ради